ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ

Με το όνομα «αγουρέλαιο» ονομάζουμε το φυσικό λάδι που προέρχεται από τη σύνθλιψη από ελιές που δεν έχουν ακόμη ρυτιδωθεί και διατηρούν το πράσινο χρώμα τους.

Το ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες ωμοτριβές ή ομφάκιο.

Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος.

Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το πολύ την επομένη ημέρα.

Αγουρέλαιο δεν ονομάζονται όλα τα φρέσκα ελαιόλαδα, παρά μόνο αυτό που παράγεται από άγουρο ελαιόκαρπο.

Έχει λαμπερό πράσινο χρώμα που οφείλεται στις χλωροφύλλες του άγουρου ελαιοκάρπου οι οποίες προσδίδουν στο αγουρέλαιο μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Διαφέρει στην γεύση από το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς είναι έντονα πικρό και κάπως πικάντικο με έντονα φρουτώδη γεύση από αρώματα της φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς.

Το αγουρέλαιο διατηρεί για λίγους μήνες τις ιδιότητες του, για αυτό και δεν είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Τα εντονότερα του χαρακτηριστικά είναι φανερά από την παραγωγή του, το Νοέμβριο και μέχρι το Μάρτιο. Όσο περνάει ο χρόνος το αγουρέλαιο χάνει την έντονη γεύση του αλλά όχι τα θρεπτικά του συστατικά.

Το αγνό αγουρέλιο που δεν έχει περάσει καμία επεξεργασία ή φιλτράρισμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα εμφανίσει ένα ίζημα (μούρια) στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι φυσικό κατάλοιπο του ελαιολάδου και δηλώνει την αγνότητα του αγουρέλαιου.

Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.


Αγουρέλαιο ΒΙΟΧΟΡ ανώτερης κατηγορίας, πιστοποιημένης βιολογικής παραγωγής, από ελαιώνες ορεινών περιοχών, πολύ χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων και εξαιρετικής βιοποικιλότητας.

Περιορισμένη παραγωγή, διαθέσιμο για 6 μήνες τον χρόνο.

Από πράσινο, άγουρο καρπό.

Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο.

Πολύ έντονο φρουτώδες, αίσθηση πικράδας. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φαινολικές ενώσεις.

Το αγουρέλαιο ΛΑΝΑΡΙ είναι μονοπoικιλιακό, από την φημισμένη ποικιλία ελίας Κορωνέϊκη.

Το μάζεμα του καρπού γίνεται με το χέρι από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές στους επιλεγμένους ελαιώνες της ΒΙΟΧΟΡ στην Οιχαλία Τρικάλων στην θέση Λανάρι και είναι εξαιρετικής βιοποικιλότητας".

Η έκθλιψη του ελαιοκάρπου γίνεται εντός 24 ωρών, σε θερμοκρασία μικρότερη των 27 °C, σε σύγχρονο ελαιοτριβείο 2 φάσεων βιολογικής παραγωγής.

Αμέσως μετά πραγματοποιούνται οι αυστηροί εργαστηριακοί έλεγχοι ποιότητας, από ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η συγκεκριμένη παρτίδα έχει την δυνατότητα να τυποποιηθεί ως αγουρέλαιο ανώτερης κατηγορίας ΛΑΝΑΡΙ.

Εάν οι αναλύσεις επικυρώσουν την ζητούμενη ποιότητα, η παρτίδα αποθηκεύεται σε ανοξείδωτη δεξαμενή, σε περιβάλλον δροσερό και ξηρό, στο πιστοποιημένο εμφιαλωτήριο μας.

Η εμφιάλωση πραγματοποιείται εντός 30 ημερών με αυστηρή εποπτεία από την εταιρία μας και από ανεξάρτητο συνεργαζόμενο γραφείο Χημικών Παραγωγής.

Οι αυστηρές προδιαγραφές συγκομιδής, ελαιοποίησης, αποθήκευσης, εμφιάλωσης εγγυώνται την πολύ χαμηλή οξύτητα του αγουρέλαιου ΛΑΝΑΡΙ (0,2%).

Ακόμη, το χαμηλό επίπεδο υπεροξειδίων, κάτω από 7 mEqO2/kg, αποδεικνύει ότι το ελαιόλαδο ΛΑΝΑΡΙ δεν έχει υποστεί οξειδωτικές ή άλλες αλλοιώσεις.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, καθώς και σε φαινολικές ενώσεις, του προσδίδουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι καρτέλες γνησιότητας και ιχνηλασιμότητας που δημοσιεύουμε ανά παρτίδα, εγγυώνται την πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση για την μοναδική διατροφική αξία του αγουρέλαιου ανώτερης κατηγορίας ΛΑΝΑΡΙ.