ΒΙΟΧΟΡ

ΒΙΟΧΟΡ

Βιοχόρ βιολογικά προϊόντα

Σε μια περιφραγμένη έκταση 900 στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο μέρος της καλυπτόμενη από δέντρα (βελανιδιές, φλαμουριές, αγριελιές, κ.ά.) και θάμνους, (αγριοροδακινιές, παλιούρια, λυγαριές, πουρνάρια, κ.ά.) στο ύψωμα «Ορφανός» (ύψους 700 μ.) στην Οιχαλία Τρικάλων, πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Ορφανού Οιχαλίας και με θέα από τη μια μεριά τον καταπράσινο θεσσαλικό κάμπο και από την άλλη τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου, βρίσκεται το εκτροφείο καθαρόαιμων χοίρων και αγριόχοιρων ΒΙΟΧΟΡ .

Στο ήσυχο και ειδυλλιακό αυτό περιβάλλον με το ξηρό κλίμα, παλιότερα, στα κελιά της Ιερής Μονής, έμεναν για πολλές ημέρες ασθενείς Χριστιανοί ελπίζοντας, να γίνει το θαύμα και, με τη βοήθεια της Παναγίας να γιατρευτούν.

Επίσης από τη περίοδο ακόμη της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά τις Εξεγέρσεις των Ελλήνων που ακολούθησαν η Μονή Ορφανού, από το 1770 που πρωτολειτούργησε, αποτελούσε το καταφύγιο, αλλά και το ορμητήριο των Ελλήνων (λόγω και της κατασκευής της που έμοιαζε με μικρό κάστρο).

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, όπου εορτάζονται τα Γενέθλια της Θεοτόκου και συγκεντρώνεται πλήθος πιστών.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια στις πλαγιές του υψώματος οι κάτοικοι της περιοχής καλλιεργούσαν αμπέλια και έφτιαχναν το γνωστό σε όλη την περιοχή κρασί.

Στον περιφραγμένο χώρο κινούνται ελεύθερα τα χοιρινά μας και ζουν όπως στη φύση.

Σκάβουν το χώμα για να βρουν ρίζες και βολβούς, τρώνε χόρτα, βλαστούς, φλοιούς, φρούτα, βελανίδια, κ.ά.

Συμπληρώνουμε τη διατροφή των χοίρων με αγνά βιολογικά δημητριακά δικής μας παραγωγής. Παράλληλα σε πολλά σημεία του χώρου υπάρχει συνεχές τρεχούμενο νερό και έχουμε δημιουργήσει ειδικά βαθουλώματα ώστε να δημιουργούνται λακκούβες και έτσι να μπορούν οι χοίροι να κάνουν τα λασπόλουτρα τους (για να προστατευτούν από τα εξωπαράσιτα και τις καυτές ακτίνες του ήλιου και να εμπλουτίσουν το δέρμα τους με ορυκτά άλατα που περιέχονται στη λάσπη).

Μετά τα λασπόλουτρα αν θέλουν να τριφτούν πηγαίνουν σε κάποιον από τους πολλούς κορμούς δέντρων που υπάρχουν στο χώρο.

Για να αποφύγουμε το πρόβλημα της γενετικής μόλυνσης του πληθυσμού των βιοχοίρων που διαθέτουμε με οικόσιτους χοίρους ελευθέρας βοσκής ή με αγριόχοιρους υβρίδια ελευθέρας βοσκής (ημιάγριοι αγριόχοιροι) τοποθετήσαμε περιμετρικά του περιφραγμένου χώρου και χαμηλά στο έδαφος (γιατί οι αγριόχοιροι για να περάσουν το συρματόπλεγμα σκάβουν λακκούβες κάτω απο το φράκτη και περνάνε) ηλεκτροφόρα σύρματα.

Έτσι αποκλείσαμε την επικοινωνία των καθαρόαιμων βιοχοίρων μας με τους περιφερόμενους αγριόχοιρους και είμαστε σίγουροι ότι το χοιρινό κρέας που διαθέτουμε είναι αγνό, υγιεινό, με μικρή ποσότητα ενδομυϊκού λίπους (και άρα έντονο ερυθρό χρώμα) με την ιδιαίτερη γεύση του κρέατος του αγριόχοιρου.